Γιώργος Προκοπάκης: Καθυστερήσεις στην παράταση


Το Eurogroup αποφάσισε τα εξής χθες:
1. Εάν η Ελλάδα δεν θέλει να χρεοκοπήσει μέχρι το Νοέμβριο, τη βοηθάμε να μη χρεοκοπήσει και τυπικά.
2. Δεν υπάρχει αυτή η διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Αν θέλει να υπάρχει η Ελλάδα, τα πάντα στον αυτόματο. Κανένα καουμποϋλίκι δεν περνάει.
3. Καμωνόμαστε πως έχουμε πρόγραμμα και το ξανακοιτάμε το φθινόπωρο.

Ας δούμε τα επί μέρους - εντάσσοντάς τα και στη συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων:

1. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αφορούν €53 έως €74 δις (τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου και του ΔΝΤ). Όποια αναδιάρθρωση θα χρηματοδοτηθεί από την Ελλάδα, εμμέσως ή αμέσως. Τα €10.5 δις των επιστροφών κερδών ομολόγων διακράτησης ΕΚΤ και τη διαφορά μέχρι τα €25 δις που προβλέπονταν για τις τράπεζες (χρησιμοποιήθηκαν €6 δις, λογικό να υπάρξει κάποιο μαξιλάρι). Μια από τις φοβερές επιτυχίες της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης 2015.
Δηλαδή, δανειζόμαστε ή χρησιμοποιούνται δικά μας χρήματα για διευθετήσεις χρέους.

2. Είναι ασαφές πότε και πώς ακολουθείται ο κανόνας "15% έως 20% του ΑΕΠ για το χρέος". Κυρίως όμως, δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τη συμπερίληψη ή όχι του βραχυπρόθεσμου χρέους (έντοκα €15 δις, ρέπος €10 δις σήμερα).

3. Τα €3 δις περίπου που θα πάνε για τα ληξιπρόθεσμα είναι νέο χρέος. Για να "καθαρίσει" η κυβέρνηση με τα φέσια, χρειάζονται περίπου άλλα €4 δις κι ένας θεός ξέρει πόσα ακόμη (εκτιμώ περίπου €2 δις ακόμη) εν εκκρεμότητι.

4. Το Eurogroup φροντίζει τα ενδυματολογικά της κυβέρνησης. Ρόμπες κλαρωτές και ξεκούμπωτες. Ειδικά για τους Σκουρλέτη (ενεργειακά), Σπίρτζη (αποκρατικοποιήσεις) και Σταθάκη (κόκκινα δάνεια) κάνει υποχρεωτικά και τα κουδούνια.

5. Είναι ιδιαίτερα χαριτωμένο να ξανάρχεται η κυβέρνηση να διορθώσει αυτά που ψήφισαν οι τσιπροκαμμένοι στη Βουλή.

6. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως οι εκταμιεύσεις της β´ υποδόσης είναι συνδεδεμένες τόσο με την εκκαθάριση ληξιπροθέσμων όσο και με την πρόοδο για το υπερταμείο. Το τελευταίο σημαίνει τέρμα στην παπάντζα.

7. Δεν γνωρίζουμε τι δεν άρεσε στους εταίρους με τα κόκκινα δάνεια. Η ουσία είναι πως σπρώχνουν προς εκκαθάριση των τραπεζικών βιβλίων. Κόκκινα δάνεια (και μη κόκκινα) μπορεί να πωληθούν μόνο με απόφαση της διοίκησης μιας τράπεζας ή με "εξαναγκασμό" από τον επόπτη (ΕΚΤ). Γι αυτό είναι σε περίοπτη θέση η εταιρική τραπεζική διακυβέρνηση.

Το μόνο θετικό είναι ότι αποφεύχθηκε η χρεοκοπία τον Ιούλιο. Αυτό επιτυγχάνεται με πλήρη εξευτελισμό της κυβέρνησης, με αλλαγές σε ψηφισμένα νομοσχέδια μερικών εβδομάδων.

Το Eurogroup παγίωσε την εκχώρηση της διοίκησης σε ημιαύτοματους μηχανισμούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία