Θάνος Τσουμαλάκος: Αχ αυτοί οι Ελβετοί



Χθες Κυριακή, οι Ελβετοί είχαν πάλι δημοψήφισμα, συμβαίνει εκεί αρκεί να συγκεντρωθούν 100,000 υπογραφές πολιτών. Το ερώτημα προς ψήφιση, για την Ελληνική πραγματικότητα των δίπολων και των μανιχαιστικών διλλημάτων, ήταν εξωφρενικά εξοργιστικό:
Απόλυτο (Unconditional) εισόδημα 2,600 ελβετικών φράγκων μηνιαίως για κάθε Ελβετό πολίτη, συν 625 (ελβετικά φράγκα) για κάθε παιδί, εισόδημα, είτε δουλεύεις είτε όχι. Πλήρης δηλαδή αποσύνδεση μεταξύ εργασίας και εισοδήματος. Ο Μαρξ (από εκεί που βρίσκεται ο άνθρωπος) υποκλίθηκε!
Η βασική επιχειρηματολογία της πρότασης, από κάποιο κόμμα στην Λωζάννη, ήταν πως η τεχνολογική ανάπτυξη, θα μειώνει ολοένα τις προφερόμενες θέσεις εργασίας, επιτείνοντας το πρόβλημα της ανεργίας.

Οι Ελβετοί, όμως είναι ένας περίεργος λαός. Για αυτό είπαν όχι!
Κανένα κόμμα και πολιτικός δεν υποστήριξε τον «ελεύθερο μισθό». Πέρυσι είχαν απορρίψει επίσης, την άδεια των έξι εβδομάδων, πιστεύοντας πως αυτό θα έφερνε επιπλέον φόρους. Τα βραδινά γκάλοπ έδιναν σαρωτική νίκη, περίπου 80%, πως όχι δεν θέλουν τσάμπα χρήματα χωρίς να δουλεύουν. Απίστευτο;
Κάποιοι είπαν, πως αν ψηφίσουμε ναι, όλοι θα θέλουν να έλθουν εδώ. Αν χαρίζεις χρήματα ποιος θα πει όχι.
Η ουσία είναι πως οι Ελβετοί πέραν της γονιδιακής τους κρυψίνοιας, πάντα είχαν περιορισμένο κράτος και αποκεντρωμένη διοίκηση, ισχυρά περιουσιακά δικαιώματα και την αντίληψη πως όλες οι γνώμες μπορούν να ακουστούν πριν αποφασίσουν. Επίσης, η ιδέα του εθελοντισμού έχει ισχυρό έρεισμα.
Η ιδέα, πως στην εποχή μας έστω τα πολύ χαμηλά εισοδήματα πρέπει να λαμβάνουν εισόδημα χωρίς εργασία έχει συζητηθεί ήδη στην Φιλανδία και τον Καναδά, ενώ το «παγκόσμιο βασικό εισόδημα» έχει ριχτεί στο τραπέζι καιρό πριν.

Δεν θα μπω σε κοινοτοπίες τι θα ψήφιζε ο σοφός ελληνικός λαός. Αντίθετα, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, με συναρπάζει πως 20% ουτοπιστές υπάρχουν και στην Ελβετία (χωρίς, λόγου χάρη την επιρροή της οικονομικής επιστήμης ενός Βαρουφάκη, με τη συγκριτική στατιστική και την …ασύγκριτη ζωή στην Ελλάδα).
Σε μία έκταση της σκέψης μου, θυμάμαι, μόνο, πριν λίγα χρόνια, σε κάποια έρευνα, ένας στους πέντε πίστευε πως ο ήλιος γυρίζει γύρω από τη γη.
Μάλλον, έχουμε σύμπτωση στα ποσοστά.
Εδώ πως βρέθηκαν τόσοι πολλοί;


Θάνος Τσουμαλάκος 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία