Χρήστος Παπαγεωργίου: Η Δύση σε κίνδυνο



H εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ είναι ένα μείζον ζήτημα για το σύνολο της Φιλελεύθερης και Δημοκρατικής Δύσης. Η ΗΠΑ μαζί με την Ε.Ε. είναι οι δυο μεγάλοι πυλώνες που στηρίζουν αυτό που ονομάζουμε Δυτικό πολιτισμό. Τον πολιτισμό που συνδέεται σήμερα με ότι καλύτερο διαθέτει σήμερα ο κόσμος. Συνδέεται δηλαδή με ανθρώπινα δικαιώματα, ανοχή στο διαφορετικό, αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και Φιλελεύθερη οικονομία. Ένα παρόμοιο σοβαρό δίλημμα τέθηκε προ καιρού και στην Φιλελεύθερη και Δημοκρατική Μ. Βρετανία με αρνητική κατάληξη δυστυχώς .

Υπάρχουν αρκετά ζητήματα στη Δύση που πρέπει να βρουν λύσεις, ως σημαντικά εντοπίζω π.χ. το θέμα της εύλογης εξάλειψης της ανεργίας και το θέμα ενός εγγυημένου εισοδήματος για τους οικονομικά ασθενέστερους. Η Δύση μας δεν είναι τέλεια αλλά δεν έχουμε κάτι άλλο καλύτερο. Οι μεγάλοι αντίπαλοι της Φιλελεύθερης και Δημοκρατικής Δύσης (Κομμουνισμός και Φασισμός) που επεδίωξαν με ένα ισχυρό κράτος να υποκαταστήσουν ολικά ή εν μέρει την Ελεύθερη ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα απέτυχαν παταγωδώς και πρακτικά εξαφανίστηκαν.

Όλες οι περιφερειακές χώρες που δεν ανήκαν στο σκληρό πυρήνα της Δύσης υιοθετούν σήμερα Φιλελεύθερα οικονομικά συστήματα και προσπαθούν να ακολουθήσουν το Δυτικό μονοπάτι οικονομικής ανάπτυξης. Οι λαοί των περιφερειακών λαών που βρίσκονται σε προβληματικές ή απλά υποανάπτυκτες χώρες προσβλέπουν στην Δύση και όταν τα καταφέρνουν εγκαθίστανται σαν πρόσφυγες ή μετανάστες σε χώρες της Δύσης. Ακόμη και όσοι για λόγους ιδεολογικούς, πολιτικούς ή θρησκευτικούς είναι ενάντια στο Δυτικό τρόπο ζωής δεν επιλέγουν χώρες μετεγκατάστασης που τους είναι ιδεολογικά , πολιτικά ή θρησκευτικά προσφιλείς, επιλέγουν την Δύση.

Η Φιλελεύθερη Δύση τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, μαζί με την πλειοψηφία των περιφερειακών χωρών, αναπτύσσονται και μεταλλάσσονται με την επίδραση της νέας μορφής εξέλιξης της παγκόσμιας οικονομίας, αυτής που ονομάστηκε Παγκοσμιοποιημένος Καπιταλισμός (ΠΚ).

Η επίδραση του ΠΚ στις περιφερειακές χώρες υπήρξε εντυπωσιακά θετική. Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μιας ισχυρής και ευάριθμης μεσαίας τάξης στις περισσότερες χώρες της περιφέρειας. Ένα δις άνθρωποι στην περιφέρεια ξέφυγαν επίσης από την φτώχια και εκτιμάται ότι στην επόμενη δεκαετία και το εισόδημα του υπολοίπου ένα δις θα ανέβει πάνω από το επίπεδο φτώχιας (όπως καθορίζεται από το ΑΕΠ των χωρών τους).

Αντιθέτως στις κεντρικές χώρες της Δύσης ο ΠΚ δημιούργησε πολλά προβλήματα. Εξασθένησε οικονομικά την μεσαία τάξη, ελάττωσε τα εισοδήματα της κατώτερης τάξης και αύξησε την ανεργία. Τα προβλήματα αυτά οξύνθηκαν ιδιαίτερα στις χώρες με διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία τους (όπως στην Ελλάδα).

Υπάρχουν μερικά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν σε σχέση με τον ΠΚ.
·         Το πρώτο θέμα είναι αν η πορεία προς τον ΠΚ ήταν μια αναπότρεπτη φυσιολογική μετεξέλιξη του Καπιταλισμού ή ένα σχέδιο από τους έχοντες και κατέχοντες της Δύσης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Η δική μου απάντηση είναι προφανώς η πρώτη. Όχι μόνον ο ΠΚ είναι ιστορικά αναπότρεπτη εξέλιξη αλλά πια δεν ελέγχεται καν από την Δύση. Κάθε προσπάθεια ανακοπής του ΠΚ από οποιαδήποτε χώρα ή ομάδα χωρών της Δύσης είναι μάταιη και επικίνδυνη για την οικονομία των χωρών αυτών. Τηρουμένων των αναλογιών μπορούμε να πούμε ότι οι χώρες που θα αποκοπούν από τον ΠΚ θα έχουν την τύχη της Σοβιετικής Ένωσης που προσπάθησε να αποκοπεί από τον Καπιταλισμό της εποχής της.
·         Το δεύτερο ζήτημα είναι γιατί στην Δύση εμφανίστηκαν αυτά τα προβλήματα και αν θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η δική μου απάντηση είναι ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ο Φιλελευθερισμός δεν ήταν αποκλειστικά στην υπηρεσία των εχόντων και κατεχόντων. Οι παρακαταθήκες του Φρίντμαν, μεγάλου θεωρητικού του φιλελευθερισμού χρησιμοποιήθηκαν επιλεκτικά με αποτέλεσμα τελικά να δημιουργηθεί η μεγάλη κρίση του 2007-2008 που λίγο έλειψε να καταστρέψει τις οικονομίες των κεντρικών χωρών της Δύσης.
·         Το τρίτο ζήτημα είναι αν μπορούν οι κεντρικές χώρες της Δύσης να διορθώσουν την κατάσταση ή μήπως έφθασε το τέλος της Δύσης ? Οι προσπάθειες για διόρθωση της οικονομίας των κεντρικών χωρών στηρίχτηκαν βασικά σε οδηγίες από δυο φαινομενικά αντίθετες σχολές σκέψης (Κέυνς, Φρίντμαν) που αμφότεροι είχαν συστήσει ποσοτική χαλάρωση (εκτύπωση φρέσκου χρήματος) αλλά και αν χρειαστεί κατ’ ευθείαν διανομή χρήματος στον λαό, συνιστούσαν δηλαδή αυτό που εγώ θεωρώ Φιλελευθερισμό υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων. Η εφαρμογή του μέτρου της ποσοτικής χαλάρωσης από όλες τις κεντρικές χώρες της Δύσης με τελευταία την Ε.Ε. ήταν σχετικά αποτελεσματική αλλά οι πλέον τολμηροί Φιλελεύθεροι (Μπεν Μπερνάκι π.χ.) προτείνουν και μοίρασμα επιταγών κατ’ ευθείαν στον λαό.
·         Οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και φορολόγησης του πλούτου, που είναι αναγκαίες για να ισορροπήσουν οι οικονομίες της Δύσης, που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά κρίση υπερπαραγωγής (πολλά προϊόντα, λιγότεροι καταναλωτές), έχουν παρενέργειες. Τρομοκράτησαν το μεγαλύτερο μέρος της ανώτερης τάξης των κεντρικών χωρών της Δύσης, και αρνείται να αποδεχτεί τις ελάχιστα αναγκαίες θυσίες υπέρ των αδυνάτων των χωρών τους. Αυτοί λοιπόν προχωρούν σε μια εκστρατεία ενάντια στον ΠΚ και των συνεπειών του, που ο «δικός» τους, μονομερής Φιλελευθερισμός δημιούργησε. Στην εκστρατεία αυτή επιστρατεύτηκαν όλα τα όπλα, με προεξέχοντα τον λαϊκισμό και τον ανορθολογισμό και τα μεγάλα ψέματα.
·         Ας δούμε μερικά τέτοια ψέματα των υποστηρικτών του BREXIT στην Μ. Βρετανία. Για τα προβλήματα των Άγγλων φταίνε κατά σειράν :
·         Οι εκταμιεύσεις προς την Ε.Ε.
·         Οι μετανάστες
·         Η ποσοτική χαλάρωση
·         Το κατεστημένο που δεν κατανοεί τα προβλήματα του απλού λαού
Ας δούμε επίσης παρόμοια και πιθανόν μεγαλύτερα ψέματα από τον ένθερμο υποστηρικτή των εχόντων, υποψήφιο πρόεδρο στις ΗΠΑ τον Τραμπ. Για την κατάσταση των ασθενέστερων στις ΗΠΑ φταίνε :
·         Η πολιτική του Ομπάμα, που όμως μείωσε την ανεργία στο 6%, και αύξησε την κατώτατη αποζημίωση κατά 40% στους Δημόσιους υπαλλήλους, γιατί την επέκταση του μέτρου στον ιδιωτικό τομέα την μπλόκαραν στο Κογκρέσο οι Ρεπουμπλικάνοι.
·         Η πρόθεση των Δημοκρατικών (Χίλαρυ) να αυξήσουν την φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων (π.χ. η APPLE φορολογείται με 0.3 % στην Ιρλανδία !!!)
·         Η πρόθεση της Χίλαρυ να αυξήσει το φόρο κληρονομιάς στο 40% (ενώ ο Τραμπ προτείνει 0% !!!)
·         Οι μετανάστες από το Μεξικό
·         Τα Κινέζικα προϊόντα ( ο ΠΚ πρέπει να σταματήσει να αναπτύσσεται)
·         Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, άρα ας εξαντλήσουμε τα αποθέματα σε άνθρακα και το σχιστολιθικό πετρέλαιο
·         Το κατεστημένο φταίει για όλα (έλεος !!)

Οι ευφάνταστοι «Προοδευτικοί» και Σοσιαλιστές παλαιάς κοπής της Δύσης, απελπισμένοι από την εξαφάνιση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού και την διάψευση θεωριών και προσδοκιών ονειρεύονται μια μεγάλη κρίση του ΠΚ που θα τους δικαιώσει. Ακόμη και όταν φανερά παίρνουν την σωστή θέση είναι κρυφά με το BREXIT και τον Τραμπ. Ο ΠΚ και ο Νέο-Φιλελευθερισμός είναι για αυτούς οι νέοι αντίπαλοι και οι εχθροί των εχθρών τους, φίλοι τους.

Οι Νέο-Φασίστες φανεροί και κρυφοί και οι ανόητοι κρατιστές της Δεξιάς σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, που ποτέ δεν χώνεψαν την Δημοκρατική Δύση, παρόλο που απολαμβάνουν την προνομιακή ζωή τους σε αυτήν, οργανώνονται με σημαίες για υπαρκτά προβλήματα (μεταναστευτικό, υψηλή ανεργία κτλ) και προσπαθούν να διαλύσουν την Ε.Ε.
Συμπέρασμα δικό μου, μην υποκύπτετε στην λαϊκίστική προπαγάνδα των πλουσίων της Δύσης και των εκπροσώπων ενάντια στον ΠΚ και τον Φιλελευθερισμό. Υποστηρίξτε τους αντιπάλους τους όσο μπορείτε. Η Χίλαρυ Κλίντον είναι μια αξιόλογη προσωπικότητα που μπορεί να υπερασπιστεί και να ολοκληρώσει το έργο του Ομπάμα.
Η απομόνωση των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας από τον ΠΚ, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις δυο αυτές χώρες αλλά και για όλη την Δύση.
Η ανοιχτή ελεύθερη Δημοκρατική Κοινωνίας της Δύσης δεν είναι τέλεια αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ χειρότερα.

ΑΘΗΝΑ 27/09/2016

Καθ. Χρήστος Δ. Παπαγεωργίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία