Χρήστος Παπαγεωργίου: Η Αγγλοσαξωνική Δύση σε σύγχυση




Σιγά σιγά καθώς ο Τραμπ ξεδιπλώνει την πολιτική του ατζέντα, αισθάνομαι ότι αυτός στις ΗΠΑ και η Μέι στην Αγγλία απλώς αντιπροσωπεύουν την τελευταία προσπάθεια παλινόρθωσης του Καπιταλισμού των κακομαθημένων και άπληστων πλούσιων στην Αγγλοσαξονική Δύση.
Αυτών των πλούσιων που έκαναν πάρτυ πριν από το 2008 καθώς τα κερδοσκοπικά Funds που έλεγχαν τους έφερναν άκοπα τα δις στα πόδια τους.
Έτσι όταν ήρθε η καταστροφή έμειναν αμήχανοι και λούφαξαν περιμένοντας κάποιους γενναίους ιδιοφυείς οικονομολόγους μεταρρυθμιστές (Μπεν Μπερνάκι, και Μέρβιν Κινγκ) να λύσουν το πρόβλημα με την ποσοτική χαλάρωση.
Ποτέ δεν πίστευαν ότι ο Καπιταλισμός τους κινδύνευε από τα υπερβολικά κέρδη των πλουσίων και ότι χρειάζονταν και την ευημερία και των άλλων ομάδων (μεσαία τάξη και κάτω) για να μπορεί αυτό το σύστημα της αγοράς να συνεχίσει να λειτουργεί παράγοντας πλούτο για όλους.

Ποτέ δεν πίστεψαν ότι ο Καπιταλισμός δημιουργεί ανισότητα η οποία αν δεν διορθωθεί έγκαιρα δημιουργεί κρίσεις και καταστροφές https://www.socialeurope.eu/2017/01/illegitimate-inequality .

Δεν θέλουν να πιστέψουν ότι η οικονομική ανισότητα και τα υπερβολικά και αδικαιολόγητα κέρδη τους καταδικάζουν τον καπιταλισμό τους σε κρίση.
Αυτό για τους κακομαθημένους άρχοντες της Δύσης, η μεγαλύτερη ομάδα των οποίων ήταν κληρονόμοι περιουσιών και όχι πρωτεργάτες και δημιουργοί της, ήταν απαράδεκτο.Αν αυτό μάλιστα γίνονταν κοινή πεποίθηση και είχαν το θάρρος να το αποδεχτούν και οι ευνοημένοι του συστήματος, τότε ο Καπιταλισμός μπορούσε να γίνει πιο ανθρώπινος και ευσταθής http://evonomics.com/wilkinson-pickett-income-inequality-fix-economy αλλά τα κέρδη τους αναγκαστικά θα περιορίζονταν.

Οι κακομαθημένοι πλούσιοι της Δύσης όμως τα θέλουν όλα δικά τους και έχουν υιοθετήσει μια δική τους στρατηγική για να συνεχιστεί η κυριαρχία τους.
Στριμώχνουν τους αμφισβητίες των ανισοτήτων του Καπιταλισμού τους, αρκετοί από τους οποίους είναι οικονομικά φιλελεύθεροι, στο χώρο της παραδοσιακής «Αριστεράς» όπου εύκολα μπορούν να τους περιθωριοποιήσουν σαν οπαδούς του εξαφανισμένου Κομμουνισμού, ενώ ταυτόχρονα εφευρίσκουν φανταστικούς εξωτερικούς εχθρούς από τους οποίους δήθεν απειλούνται οι λαοί των χωρών τους.
Το προηγούμενο πολιτικό κατεστημένο (Ομπάμα, Χίλαρυ Κλίντον) προστάτευε τους λαούς της Δύσης από την…. επιθετικότητα της Ρωσίας του Πούτιν, μιας χώρας με έναν ολιγαρχικό καπιταλισμό, που βασίζει την οικονομική της ισορροπία μόνον στην πώληση πρώτων υλών !
Για το τωρινό κατεστημένο (Τραμπ , Μέι) ο εχθρός είναι η παγκοσμιοποίηση, η Κίνα και η Γερμανική Ε.Ε. !

Ξεχνούν ότι ακριβώς η παγκοσμιοποίηση είναι μια αναπόφευκτη μετάλλαξη του Καπιταλισμού που δημιούργησε τεράστιο νέο πλούτο για όλους. Ο νέος αυτός πλούτος τείνει να εξαλείψει την απόλυτη φτώχεια από τις πρώην χώρες του δεύτερου και του τρίτου κόσμου ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της παγκοσμιοποίησης κατευθύνθηκε στις πλούσιες χώρες της Δύσης, όπου μόνον η αρπακτικότητα των κακομαθημένων πλουσίων τους εμπόδισε την διάχυσή του σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Δεύτερος νέος εχθρός η Κίνα, μια χώρα που χάρις στην γενναία στροφή της στον οικονομικό φιλελευθερισμό έχει κάνει ένα μικρό οικονομικό θαύμα, και τείνει να ηγηθεί στην διεύρυνση της παγκοσμιοποίησης, ενώ το αδύνατο για την ώρα σημείο της είναι η μεγάλη υστέρηση της στο πεδίο του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Τρίτος εχθρός η Γερμανική….. Ε.Ε. μια περιοχή παγκόσμιο πρότυπο, που πριν από το BREXIT είχε το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 25 % του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 50% των παγκόσμιων κοινωνικών δαπανών. Μια περιοχή που έχει καταφέρει να συνδυάσει τον οικονομικό φιλελευθερισμό με την καλύτερη Δημοκρατία και τον ευγενέστερο κοινωνικό φιλελευθερισμό.
Δυστυχώς οι διαίρεση στις ΗΠΑ και στην Αγγλία σε «Αριστερούς» και Οικονομικά φιλελεύθερους διανοούμενους έχει επιτρέψει σε αυτά τα απολιθώματα των κακομαθημένων πλουσίων που εκφράζονται πολιτικά από τους Τραμπ και Μέι να κυριαρχήσουν.
Έτσι ο λαοί της Δύσης πιστεύουν ότι αυτοί που τους στέρησαν όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν δεν είναι οι δικοί τους κακομαθημένοι πλούσιοι αλλά αορίστως κάποιο κατεστημένο, οι εξωτερικοί εχθροί που προανέφερα και στο βάθος Εβραίοι, Μασόνοι, Λέσχες και οι άλλοι, επιτρέποντας σε διάφορα φασιστικά και ρατσιστικά απόβλητα της Ιστορίας να έχουν σημαντική πολιτική παρουσία στην Ε.Ε.
Η κλασσική «Αριστερά» της Δύσης διαβλέποντας τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν αυτά τα άπληστα και επιπόλαια ανθρωπάκια που κατάφεραν με τα ψέματα και πατριωτικές μεγαλοστομίες να πάρουν την εξουσία, για την οικονομία της αγοράς (Καπιταλισμό) τους αντιμετωπίζουν με ευμενή ανοχή.
Ο Σώντερς στις ΗΠΑ , ο Κόρμπιν στην Αγγλία και οι απανταχού θεωρητικοί του Μαρξισμού (Ζίζεκ) ονειρεύονται την καταστροφή του Καπιταλισμού της Δύσης μέσα από τις ανοησίες των νέων αρχόντων της που θα δικαιώσει την τελεολογική τους αντίληψη και θα δώσουν μια νέα ευκαιρία στο Σοσιαλιστικό τους παράδεισο.
Από πίσω ακολουθούν αναρχικοί, ιδεοληπτικοί αριστεροί, θρησκόληπτοι (Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί), φασίστες και ψεκασμένοι κάθε τύπου που για διαφορετικούς λόγους μισούν την ελεύθερη ανοιχτή φιλελεύθερη δημοκρατία που με την δύναμη και την ορμή του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού μετασχηματίζει τον κόσμο μας.

Καθ. Χρήστος Δ. Παπαγεωργίου


PhD Imperial College

Σχόλια

  1. Σωστή αποτύπωση και αναλυση. Μένουν οι προτάσεις, αλλά αυτά μάλλον απαιτούν δουλειά και σκέψη δική μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικο το περιγραμμα του κ.Χ. Παπαγεωργίου.
    Μερικές "λοξές" παρατηρήσεις μου για την παγκοσμιοποιηση (ήδη απο το 2012):

    1."....Περιοχη μελλοντικης ερευνας : το κλειστο συστημα θα επεκταθει απο την ταλαιπωρην ελλαδα εις την βιοσφαιραν και συγκεκριμένα εις την -εντος αυτης- σφαιρα των οικονομικων δραστηριοτητων.

    Αι παγκοσμιαι δραστηριοτηται θα διαιρεθουν εις επισημους-λευκας (φορολογουμενες), γκριζες (μιγμα ασπρης και μαυρης οικονομιας με πολλες αποχρωσεις του γκρι) και πληρως φοροδιαφευγουσες.(μαυρη οικονομια). Η μαυρη οικονομα ειναι εσωτερικου και εξωτερικου.

    Εσωτερικου ειναι χαρτονομισματα σε Ιατρους ΕΣΥ, Πολεοδομιες, σε φακελλους Υπουργειο Αναπτυξης, σε τσαντες , κουτια απο παμπερς η βαλιτσες,..

    Εξωτερικου ειναι μεσω καταθεσεων σε εξωχωριες εταιρειες, οπως Ακης, εξαγωγεις με υποτιμολογηση της αξιας εξαγωγης και καταθεση σε λογαριασμο εξωτερικου, …

    Παραδειγμα: Πως ωφελειται η Γερμανικη και η ολλανδικη οικονομια απο λυτρα σουηδικου πλοιου υψους 1,5 εκατ. δολ. που ελαβε Σομαλος φυλαρχος (ριψις χρηματων εντος στεγανου επιπλεοντος κυλινδρου απο ελικοπτερο, παρουσια της σουηδικης αστυνομιας);

    0.75 εκατ. δολ. ειναι η αμοιβη των 10 εως 20 πειρατων και αξιωματουχων. Τα υπολοιπα δαπανωνται σε διαφορα εισαγομενα γερμανικα/αμερικανικα/γαλλικα καταναλωτικα αγαθα, γερμανικα αυτοκινητα και κοσμηματα (διαμαντια κ.λ.π.) για την κυριαν και τις ερωμενες του Σομαλου φυλαρχου)...."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2. Ζητημα 1ον
    Να μελετηθει το -ας υποθεσουμε- κλειστο οικολογικο συστημα με την βοηθεια των διαφορικων εξισωσεων Lotka–Volterra (εξισωσεις κυνηγου-θηραματος) οπου:
    κυνηγος : η αμεση και εμμεση φορολογια, τελη καθε ειδους,…του αδηφαγου κρατους
    θηραματα : οι οικονομικες δραστηριοτητες εν Ελλαδι .

    Υποδειξις : Με αλλα λογια, με τετοια οικολογικα μοντελλα προβλεπεται οτι προϊοντος του χρονου η φορολογικη επιβαρυνση θα μειωνεται με μικροτερη ταχυτητα απο αυτην των οικονομικων δραστηριοτητων, και οταν η φορολογικη επιβαρυνση προσεγγισει μια ελαχιστη τιμη, οι οικονομικες δραστηριοτητες θα ανακαμψουν σχεδον εκθετικα, ακολουθουμενες με διαφορά απο την αυξηση της φορολογικης επιβαρυνσης. Οταν οι οικονομικες δρατηριοτητες προσεγγισουν μια μεγιστη τιμη, θα ακολουθησει πτωση των και ο φαυλος κυκλος θα συνεχισει -ενδεχομενως- σε υψηλοτερον επιπεδον απολυτων τιμων.

    ΥΓ Ενας συναδελφος μου ειπε : δεν προκειται περι κλειστου συστηματος, διοτι κυριως οι οικονομικες δραστηριοτητες (ψαρια η πετουμενα) θα κολυμπησουν η θα πεταξουν, μολις η φορολογια συνεχιζεται να αυξανεται. Αρα το κλειστο συστημα ειναι η βιοσφαιρα και η -εντος αυτης- σφαιρα οικονομικων δραστηριοτητων.

    ΥΓ2 Τα προβληματα των επιχειρησεων σε σχεση με τον ανταγωνισμό, αναχρονιστικότητα, μη ανταγωνιστικότητα κλπ, υποτιθεται οτι επιλυονται μεσω οικονομικου δαρβινισμου, δηλ. κατ’ αναλογια του φυσικου κοσμου το λιονταρι σκοτωνει το κουτσο η γερικο θηραμα. η το μικρο και μη εκπαιδευμενο, αλλα σπανιως τα ωριμα και εκπαιδευμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 3. "...Μαλιστα εσκεφθην να προσθεσουμε μαυρες οικονομικες τρυπες χρεωκοπιας κρατων (δανεια με υψηλον επιτοκιον που διπλασιαζουν κεφαλαιο και τοκοχρωλυσια σε 10 εως 14), ασπρες τρυπες (αιφνιδια ανακαλυψη σημαντικων κοιτασματων υδρογονανθρακων, σπανιων γαιων, ουρανιου, χρυσου, λευκοχρυσου) και αλλα χρηματοοικονομικα εργαλεια που χρησιμοποιουν οι τραπεζες και εχουν εφευρει στα τμηματα ερευνων τους εξαιρετοι επιστημονες, κατοχοι PhD στα καλυτερα πανεπιστημια των ΗΠΑ, σε οικονομικα ή εφαρμοσμενα μαθηματικα, φυσικη, βιολογια ,… οι οποιοι ηδη κανουν μονιμες διακοπες σε νησους με ωκεανειο κλιμα...."

    https://papoylis.wordpress.com/2012/09/02/3-of-september/

    ΥΓ Ευχομαι να βοηθησαν οι παρατηρησεις μου στο ελληνικο και παγκομιο οικονομικο προβλημα.

    Ολοι/ες αναγνωριζουν οτι ειναι η εκδικηση του δευτερου και τριτου κοσμου, μετα την αργη , αιματηρη και προβληματικη απο-αποικιοποιηση του και την συνεχιση της οικονομκης εκμεταλλευσης απο τα κρατη-πρωην αποκιοκρατες.

    Προς το παρον, η παγκοσμιποιηση ευνοησε την ελιτ , αλλα και την ραγδαιως αυξανομενη μεσαια ταξη των πρωην αποικιων. Ομως ολες οι προβλεψεις δειχνουν οτι νεες χωρες θα βρεθουν σε 33 ετη στο G20-2050.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία