Leo Kastanas: Οι σώγαμπροι



Αυτό με τα συσσίτια στα σχολεία μην μας το ξαναπείτε. Ειδικά εσείς που τσεπώνετε 6-7 χιλιάρικα το μήνα για να λέτε κοινοτυπίες ή ανοησίες. Θυμίζει πτώχευση, πόλεμο, καταστροφή. Τρίτο κόσμο σε λιμό. Δεν θέλουμε συσσίτια, να μας αφήσετε να δουλέψουμε θέλουμε, να παράγουμε πλούτο, να τρώμε και να πίνουμε αξιοπρεπώς. Αν κάποιους από σας δεν σας ξέρει το ΙΚΑ είναι δικό σας πρόβλημα. Και αυτών που σας έφεραν στην εξουσία.

Δεν είσαστε κομμουνιστές. Αν ήσασταν θα τόχατε κάνει Βενεζουέλα όταν είχατε την ευκαιρία και τη συγκατάθεση του 60% του εξυπνότερου λαού του κόσμου. Έξοδος από την Ευρώπη, εθνικό νόμισμα, πείνα, βία και πολιτοφύλακες στο δρόμο. Σοσιαλισμός. Το σκεφτήκατε αλλά φοβηθήκατε και σας είμαστε ευγνώμονες γιαυτό.

Ούτε σοσιαλδημοκράτες είσαστε. Αν ήσασταν θα φροντίζατε να μαζέψετε τα λαθρεμπόρια και τη φοροδιαφυγή, θα σταματούσατε την οριζόντια κόσα, θα βοηθούσατε τους ανήμπορους, θα ανοίγατε κάπως την αγορά, θα φτιάχνατε την εκπαίδευση ώστε να συνδέεται με την παραγωγή. Θα φροντίζατε την ποιότητα της δημοκρατίας, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια των πολιτών.

Ούτε παλιοί πασόκοι είσαστε. Αυτοί, μπορεί να υπερχρέωσαν τη χώρα, μπορεί να ξέχναγαν να τελειώσουν τις παρτάρες τους, αλλά έκαναν και πράγματα. Φτιάξανε δρόμους και γιοφύρια, σχολεία και νοσοκομεία, έδωσαν ψωμί στο πόπολο, έβαλαν εμάς και την Κύπρο στο ευρώ. Κάτι έκαναν. Ζήσαμε καλά στα χέρια τους. Με αφροσύνη αλλά καλά. Αυτοί βέβαια ζούσαν καλύτερα. Εσείς μέχρι στιγμής μόνο χαλάτε. Πήρατε μια χώρα που το 2015 ήταν έτοιμη να βγει από το μνημόνιο και τη χώσατε βαθύτερα στη στέρηση. Με άλλα δυο μνημόνια στην πλάτη. Γιατί δεν ξέρετε και κάνετε και τους μάγκες. Γιατί κάπου γουστάρετε να διαφεντεύετε τις τύχες φτωχών. Σας έχει μείνει από τον κομμουνισμό των νιάτων σας.

Τι είσαστε; Σώγαμπροι του πελατειακού κράτους. Δεν το κρύβετε. Φορολογείτε ασύστολα υπό την ανοχή των δανειστών, για να συντηρείτε το δικό σας «Δημόσιο», να διορίζετε τους φίλους σας και να εξυπηρετείτε το κρατικοδίαιτο κεφάλαιο. Και Μπελογιάννης και Βελουχιώτης και Κάστρο αλλά και Άγιο Φως και ιερά λείψανα. Και δάκρυα όταν υπογράφετε τα μνημόνια με τον ακροδεξιό συνεταίρο. Εκείνη η δίκη για τη μαχαιριά γιατί δεν γίνεται; Πρώτη φορά Αριστερά, για μια ακόμα φορά απάτη και αδικία.

Αλλά δεν φταίτε εσείς. Φταίει η μισή Ελλάδα που ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι ο εμφύλιος τέλειωσε, η μεταπολίτευση τέλειωσε, ο κομμουνισμός με δανεικά τελείωσε και κάτι πρέπει να κάνει για να επιβιώσει την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας. Φταίει και η άλλη μισή που ενώ βλέπει, δεν μιλά και δεν ακούγεται τόσο δυνατά και καθαρά ως όφειλε αλλά προτιμά να κοιτάει τη δουλειά της, να ψιλοχαϊδεύει αυτιά ή τα μαζεύει και φεύγει για να γλιτώσει.

Εκείνη η Ελλάδα που δεν τολμά να βγει και να πει τη δύσκολη αλήθεια με θάρρος και παρρησία, να αναδείξει το δικό της Μακρόν, να συσπειρωθεί γύρω από μια νέα αφήγηση, ένα καινούργιο όραμα. Γιατί κατά βάθος νιώθει τη ρετσινιά του συστημισμού, της γνώσης, της αριστείας, της σκληρής δουλειάς και του δίκαιου κέρδους. Δηλαδή της σύγχρονης προοδευτικής επιλογής. Που όμως θεωρείται δεξιά και συντηρητική. Ενώ η αερολογία που οδηγεί στην πτώχευση είναι αριστερή και επαναστατική.

Θα υποφέρουμε λίγο ακόμα. Αλλά που θα πάει; Η ιστορία είναι με το μέρος μας. Πάντοτε την ύστατη στιγμή ο «από μηχανής θεός της Ελλάδας» ήταν συνεπής στο ραντεβού του.  


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία