ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Μ' αυτούς θα προχωρήσουμε

Μ' αυτούς θα προχωρήσουμε

Παρατηρητήριο

Ποια αξιολόγηση όμως; Μήπως αυτή που θα κάνει μια εξωτερική ανεξάρτητη αρχή, ένας ανάλογος ΑΣΕΠ; Ή καλύτερα, μια ιδιωτική εταιρία σε σύμβαση με το δημόσιο; Με μετρήσιμους ποσοτικούς δείκτες; Μια αξιολόγηση συνεχής της οποίας οι μετρήσεις θα επιφέρουν αποτελέσματα ανεξαρτήτως κυβέρνησης; Ή μήπως αυτή που θα λαμβάνει υπόψη και τη γνώμη των πολιτών και των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το δημόσιο; Αλλά για να θεσμοθετηθούν όλα αυτά απαιτείται κοινωνική βούληση που δεν υπάρχει. Η κοινωνία δεν καίγεται για τέτοια πράγματα, δεν έχει μάθει να τα ζητά.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Χτες ήταν οι καταλήψεις, σήμερα το «άσυλο» της βίας, αύριο η διάλυση των μεταπτυχιακών. Οι θλιβεροί φαιοί ή κόκκινοι κομισάριοι μισούν τους άριστους γιατί τους φοβούνται και πασχίζουν να τους σταματήσουν. Γιατί είναι αυτοί που θα χτίσουν την επόμενη ελεύθερη, δημοκρατική και δημιουργική Ελλάδα. Είναι αυτοί που θα τους αποστρατεύσουν, θα τους στείλουν επιτέλους στη λήθη της ιστορίας. Είναι αυτοί που με την αξιοσύνη τους θα αλλάξουν το παράδειγμα στην έρμη τούτη χώρα. Μην ανησυχείτε. Δεν έρχεται κανένα άλλο κόμμα, πράσινο, κόκκινο ή γαλάζιο. Έρχονται οι άριστοι και να τους φοβάστε.

Έρχονται οι άριστοι και να τους φοβάστε

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

Ομάδα διαχείρισης κρίσηςΘα ξεκινήσω με κάποια σημεία του άρθρου του Γιώργου Προκοπάκη, «Μετά το άρθρο του Σημίτη τι;»:
«Τα πολιτικά συμπεράσματα τα οποία βγαίνουν αβίαστα είναι:
1. Είναι καταστροφικό να αφεθεί η διαχείριση της κρίσης στη συγκυβέρνηση ΓΑΠ-Βενιζέλου
2. Είναι καταστροφικό να αφεθεί η διαχείριση της κρίσης στην επερχόμενη ΝΔ.
3. Είναι αμφίβολη έως καταστροφική η ενδεχόμενη διαχείριση της κρίσης από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
4. Οι ιδεοληψίες της αριστεράς και οι τσαρλατανισμοί μέσα και έξω από την οργανωμένη αριστερά είναι ακόμη πιο καταστροφικοί.

Το επόμενο που προκύπτει αβίαστα είναι ότι, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε εκλογές έστω και αν αυτές είναι που λύνουν τα αδιέξοδα στις Δημοκρατίες. Στη δικιά μας όμως δημοκρατία, θα οδηγήσουν  σε μια περίοδο πλήρους διάλυσης και μετά από επαναλαμβανόμενες διαδικασίες στο Σαμαρά. Δηλαδή σε κάτι χειρότερο από αυτό που μας κυβερνά σήμερα. Μπορεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού να θέλει να αυτοκτονήσει, είτε από άγνοια της πραγματικότητας, είτε από εθισμό στην επίπλαστη ευδαιμονία, αλλά και οι πολυπληθείς δυνάμεις της κοινής λογικής και της μεταρρύθμισης, έχουν καθήκον να φωνάξουν παρών στα πλαίσια του συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών.

Σήμερα χρειαζόμαστε αξιόπιστη Ομάδα Διαχείρησης Κρίσης όπως γράφει και ο ΓΠ. Όχι διακομματική, αλλά αποτελούμενη από στελέχη διαφορετικών πολιτικών χώρων και πολιτικούς - τεχνοκράτες που θα δουλέψουν χωρίς να λογαριάζουν το πολιτικό κόστος. Με συντονιστή έναν έμπειρο πρωθυπουργό με ευρωπαϊκό κύρος. Μια ομάδα που θα θέσει το πολιτικό πλαίσιο, θα συμφωνήσει πάνω σε ένα mini πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, εντός της Ευρώπης και σε συμφωνία με τους δανειστές, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τη δημιουργία του ESM. Που θα εγκαταλείψει τον πολιτικό αυτισμό και θα λάβει υπόψη της ότι, η δική μας σωτηρία δεν είναι αναγκαστική για τους άλλους.

Που θα καταρτίσει χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, θα υπερασπιστεί τους αδύναμους με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα αρχίσει το ξήλωμα του  πελατειακού κράτους, θα κηρύξει τον πόλεμο στη διαφθορά. Που θα μειώσει δραστικά τους εξοπλισμούς και θα διαχωρίσει την εκκλησία από το κράτος. Που θα μειώσει τα έξοδα του δημοσίου. Που θα αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία προς όφελος της κοινωνίας και όχι των συνδικαλιστών και των διαπλεκόμενων του δικομματισμού. Που θα στείλει εδώ και τώρα στη δικαιοσύνη τους καταχραστές.
 Είναι καιρός στην Ελλάδα να ηγεμονεύσουν για πρώτη φορά, οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αναζητούν πραγματική διέξοδο προς το συμφέρον της κοινωνίας, του λαού.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε ιδιοτελείς σαμποτέρ, τσαρλατάνους και ιδεόληπτους να  καταστρέφουν την κοινωνία και να μας οδηγούν στη δραχμή, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια εις βάρος μας, με έγνοια μόνο την εκλογική τους πελατεία. Δεν είναι καιρός για απλές εκλογικές  συμπράξεις και δημιουργίες θλιβερών θιάσων που αναζητούν φτηνά κόλπα για να επιβιώσουν εκλογικά.  Η κρίση και τα αδιέξοδα που μας έχει οδηγήσει η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, δίνουν την ευκαιρία για  άλλες πρωτόγνωρες για τα πολιτικά μας πράγματα συμφωνίες.
Η λύση μπορεί να προκύψει μόνο με ευρύτερη συναίνεση και συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων  και όχι πολιτικών κομμάτων, που θα περιλαμβάνει:

Πολιτικούς από το κόμμα που κυβερνά σήμερα, αλλά και από όσους έχουν ήδη απαγκιστρωθεί από αυτό, από το φιλελεύθερο χώρο και από τον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής αριστεράς και της οικολογίας.
Είναι καθήκον της Δημοκρατικής Αριστεράς να χρησιμοποιήσει το όποιο πολιτικό της βάρος, αλλά και το πολιτικό κύρος του προέδρου της για να βρεθεί μια λύση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το άρθρο του Κ. Σημίτη άνοιξε το δρόμο. Κάποιοι πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη.

5 σχόλια:

 1. "... στα πλαίσια του συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών."
  Γιατί αλλοιώς μπλέκουμε σε προβλήματα, πολύ χειρότερα απο τα οικονομικά.
  Σημειώνω ακόμα ότι ο κ. Σημίτης κυβέρνησε τη χώρα για πολλά χρόνια χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
  Και το χειρότερο, παρέα με τον Άκη, τον Θόδωρο, τον Τάσο και τους άλλους απατεώνες, οι οποίοι, εν γνώσει του, λεηλάτησαν την χώρα, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο την εξουσία στον μικρό κωστάκη για τη χαριστική βολή.
  Όχι ακριβώς η καλύτερη επιλογή για τα σημερινά προβλήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Παρά την εκτίμησή μου για τον πολιτισμό και την ευγένεια που εξέπεμπε στις δημόσιες εμφανίσεις ο κατα τα άλλα συμπαθέστατος κ. Σημίτης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. minority
  Και βέβαια συμφωνώ με τη σημείωση, αλλά έλα που ο πάγκος της ομάδας είναι άδειος και ποιος θα μπει να μας ξελασπώσει; Αλλά μπορεί και ο ίδιος ο ΓΑΠ να στήσει μια ομάδα διαχείρισης κρίσης, δηλαδή να αλλάξει την κυβέρνησή του χωρίς συνταγματικά προβλήματα και να χρησιμοποιήσει και το Σημίτη. Αν θες να σώσεις τη χώρα όλα γίνονται. Το ζήτημα είναι ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο και ποια η ομάδα. Μάλλον ζητάω πολλά από το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Αλλά φαντάστηκα ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν και ανάλογες υπερβάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νομίζω ότι ο ΓΑΠ δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό σωστά, ακόμα και αν το ήθελε, πράγμα καθόλου σίγουρο.
  Είναι και αυτός μέρος του προβλήματος, άρα πολύ δύσκολο να δώσει ριζοσπαστικές λύσεις.
  Στην κατάσταση που είναι η χώρα και η Ελληνική κοινωνία σήμερα, είναι πιθανόν να μην υπάρχει άλλη λύση από την πλήρη καταστροφή και το ξεκίνημα από την αρχή. Κάτι σαν Control - Alt - Del όταν το PC δεν ανταποκρίνεται πλέον.
  Παρά την κοσμογονική κρίση που βιώνουμε, η Ελληνική κοινωνία δεν μπόρεσε να αναδείξει κάποια νέα άφθαρτα πρόσωπα (γιατί μάλλον δεν υπάρχουν ή δεν ασχολούνται), αλλά ψάχνει στα παλιατζίδικα για κανένα παλιό ανταλλακτικό σε καλή κατάσταση.
  Είναι ανθρώπινο να πιστεύουμε ότι κάθε πρόβλημα έχει κάποια λύση, αυτό όμως δυστυχώς δεν ισχύει πάντοτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ναι πολύ πιθανό να είναι έτσι

  ΑπάντησηΔιαγραφή