Λέτε να παραιτηθούν οι δήμαρχοι; Και τι θα απογίνουμε χωρίς αυτούς;


Θύμωσαν οι δήμαρχοι και απειλούν να παραιτηθούν αν τους κόψουν ακόμα περισσότερο την κρατική επιχορήγηση ( κόκκινη γραμμή τα 2.7δις) ή τους περιορίσουν τους μισθούς λέει το ρεπορτάζ του Βήματος. Έπαθα τέτοιο σοκ από το ενδεχόμενο να μείνουμε χωρίς ΟΤΑ,  που παραφρόνησα και έγραψα στο απόφθεγμα των ημερών, αλλά και στο fb τα εξής:

«Tα 2,7 δις είναι η κόκκινη γραμμή των ΟΤΑ για επιχορήγηση από το κράτος. Να ένα καλό ισοδύναμο. Γιατί δεν τους κλείνει τελείως; Σάμπως τι καλό έχει δει ο πολίτης από τους ΟΤΑ; Με τα δημοτικά τέλη που πληρώνει, μια ιδιωτική εταιρία του μαζεύει τα σκουπίδια, του συντηρεί τους δρόμους και του φροντίζει τις πλατείες και τα πάρκα. Οι δήμοι δεν κάνουν ούτε αυτά.»

Οι γραμμές αυτές ως ήταν φυσικό προκάλεσαν ευμενή και δυσμενή σχόλια. Μερικοί φίλοι σοκαρίστηκαν. Δεν σοκάρονται βέβαια από το όργιο που συμβαίνει εδώ και χρόνια στους δήμους, αλλά από αυτά που έγραψα. Και δεν σοκάρονται γιατί οι δημοτικοί άρχοντες εκλέγονται και άμα λειτουργεί ο θεσμός των εκλογών λειτουργεί και η δημοκρατία.  Όμως έχω γράψει και χειρότερα πάνω σε αυτό το θέμα. Λατρεύω την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αλήθεια. Για όσους θέλουν να ξέρουν τις απόψεις μου αναρτώ ένα παλιότερο σχετικό κείμενο και τους αφιερώνω. Είναι γραμμένο την εποχή που περιμέναμε την τρόικα.....


3 Αυγούστου 2010
Σαν λουλούδια ανοίγουν τα σκάνδαλα στους Δήμους. Απόλαυση να τα βλέπεις και να τα νιώθεις να σκορπίζουν τις ευωδιές τους.
1,7 δις τα συνολικά βεβαιωμένα χρέη, αλλά κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει το νούμερο, 30 δήμοι στο κόκκινο, ανοίγει και πάλι ο φάκελος υπεξαίρεσης 35 εκατ. ασφαλιστικών εισφορών στο δήμο Θεσσαλονίκης, 170 εκατ. τα χρέη στο δήμο ης Αθήνας αλλά μάλλον είναι  παραπάνω, ο δήμος Πειραιά κήρυξε στάση πληρωμών, 280 εκατ. τα χρέη του πλούσιου δήμου Αμαρουσίου κλπ. Είναι λίγα στοιχεία που αναφέρουν τα ΝΕΑ. Την άποψή μου για το τι συμβαίνει στους Δήμους την έχω καταθέσει αναλυτικά σε προηγούμενη ανάρτηση με τίτλο: Οι δημοτικοί άρχοντες, ο Καλλικράτης και η οργάνωση των πολιτών.
Σήμερα θέλω να το απολαύσω.
Όλοι βέβαια ισχυρίζονται ότι πληρώνουν τόκους, δηλαδή παλιές αμαρτίες που μια ίδια ή διαφορετική,  δημοκρατική βεβαίως, παράταξη χρέωσε στο Δήμο. Όταν όμως αναλάμβαναν ως θριαμβευτές το βράδυ των εκλογών δεν μας ανάφεραν τίποτα σχετικό. Δεν μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν στο λαό ότι ο Δήμος είναι χρεωμένος μέχρι τα μπούνια και ως εκ τούτου θα κάνει πολιτική λιτότητας. Αντιθέτως όλοι οι δανειολήπτες, εμφάνιζαν, 4 χρόνια τώρα, ένα πολύ large χαρακτήρα. Και δώσε αναπλάσεις στις πλατείες, και δώσε παρτέρια σαν οχυρωματικά έργα στο Μπέλες και δώσε τουβλάκια σε όλα τα μεγέθη και τους τύπους και δώσε εκδηλώσεις, και δώσε γεύματα, και δώσε δημαρχεία, και δώσε διορισμούς και δώσε πνεύμονες πρασίνου και δώσε το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο και βιοκλιματικά και καλά πάρκα και δώσε ότι άλλη απίθανη παπαριά υπάρχει, για να ξοδεύεται αφειδώς δημόσιο χρήμα, να δουλεύει το δίκτυο. Και ο δημότης να ρωτάει αν θα του μαζέψουν τα σκουπίδια. Και μετά στην ουρά για το δάνειο με την εγγύηση του δημοσίου. Ένα ατέλειωτοparty, σαν αυτό που φανταζόμασταν ότι θάναι η ζωή μας όταν ήμασταν ακόμα παιδιά.
Το βλέπεις αυτό στα μάτια τους τη μέρα της νίκης, μια αισιοδοξία, μια τρελή χαρά, μια δίψα γι’ αυτό που θα επακολουθήσει, μια γυαλάδα καλοζωισμένων ανθρώπων στο ξυρισμένο δέρμα τους, μια ξηρότητα στο πάνω χείλος, δείγμα της προσμονής που δεν κρατιέται, μια υψωμένη γροθιά που κρατάει σφιχτά το μίτο που οδηγεί στο ταμείο.  
Τώρα βγαίνουν ιδρωμένοι στα κανάλια και κλαίγονται, δεν βγαίνουμε, δεν έχουμε, πεινάμε, δώστε κάτι, δώστε δυο πεντακοσάρικα, φταίει ο Καλλικράτης, φταίνε οι Νορμανδοί, οι Φράγκοι, οι Σάξονες, όλοι αυτοί οι βάρβαροι που ήρθαν σαν τους μπάτσους να μας διακόψουν το partyστην καλύτερη στιγμή  του, πάνω που χορεύαμε  το « Ας κρατήσουν οι χοροί». Έχετε δίκιο, σας νιώθω, οι άλλοι φταίνε, οι δανειστές και τα διορισμένα μίσθαρνα σκυλιά τους, όχι εσείς, Εσείς είστε εκλεγμένοι, δημοκρατικά και ετοιμάζεστε τον Οκτώβρη να αναβαπτισθείτε στην κολυμπήθρα της Δημοκρατίας με τους ψήφους του αμέτοχου λαού. Του λαού που ναρκισσεύεται νομίζοντας πως είναι κυρίαρχος, του λαού που δεν έμαθε ποτέ τι σημαίνει συλλογική ευθύνη, που δεν ρώτησε ποτέ, που τα βρίσκετε και κάνετε.  
Μόλις εκλεγείτε, πιστεύετε ότι έχετε πάρει πάλι την πράσινη κάρτα για να συνεχίσετε το party που έμεινε στη μέση. Αλλά δυστυχώς παιδιά υπολογίζετε χωρίς το ξενοδόχο. Και ο ξενοδόχος μπαινοβγαίνει στο μαγαζί με κάτι παλιομοδίτικες τσάντες και κάτι μπλε κουστουμάκια, είναι διαβασμένος, επίμονος κηπουρός, δεν δέχεται ούτε τις μεταφράσεις μας, έχει δικό του μεταφραστή, είναι παλιοτεχνοκράτης, νεοφιλελεύθερος, καριόλης, φασίστας, Ναζί, παλιοτόμαρο, κατακτητής και ότι άλλο θέλετε, αλλά είναι αυτός που σας φέρνει δώρο ,ένα μονό παπούτσι. Να δούμε αν θα καταφέρετε να βάλετε τα δύο σας πόδια μέσα.

Σχόλια

  1. Κώστας Γασπαρινάτος18 Ιουλίου 2012 στις 7:46 μ.μ.

    Τι φοβερό να ξαστοχάς ενώ τα λες ωραία;
    Αυτά λέει ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη και πιστεύω ότι η παραπάνω ρήση αντικατοπτρίζει πλήρως αυτά που ισχυρίζεται ο Λεωνίδας Καστανάς στο άρθρο του.
    Αυτό συμβαίνει όταν ένας καθόλα έξυπνος δημοσιολόγος σχολιάζει ζητήματα για τα οποία η γνώση του εξαντλείται στις συνήθεις δημοσιογραφικές πληροφορίες.
    Όταν σχολιάζει ζητήματα που δεν γνωρίζει σε βάθος.

    Σοκαριστήκαμε, λέει ο Καστανάς, με την πρόταση του να κλείσουν οι Δήμοι ενώ κάνουμε την «πάπια» με το όργιο που συμβαίνει τόσα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
    Βεβαίως και υπάρχει όργιο στους δήμους, αλλά είναι προφανές ότι αυτό ακολουθεί το όργιο που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στο κράτος και σε ολόκληρη την κοινωνία μας.
    Βεβαίως και πολλοί από τους δημοτικούς άρχοντες διοίκησαν τους δήμους τους με φαυλότητα αλλά και αυτοί ακολούθησαν τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και το σύστημα που τους γέννησε και τους εξέθρεψε.

    Ένα ερώτημα είναι πόσο μεγάλη είναι η φαυλότητα και εάν αυτή δικαιολογεί απόψεις του τύπου «κλείστε το μαγαζί»;
    Τι συμβαίνει για παράδειγμα στην Ευρώπη;

    Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, το ποσοστό με το οποίο ευθύνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο έλλειμμα είναι το δεύτερο χαμηλότερο σε όλη τη ζώνη του Ευρώ (ελάχιστα παραπάνω από αυτό της Μάλτας). Η καθόλα ορθολογική Γερμανία είναι πρώτη στον πίνακα με την εκεί Τ.Α. να ευθύνεται με το 25% του γερμανικού ελλείμματος.
    Τι συμβαίνει λοιπόν; οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί δήμαρχοι είναι περισσότερο λαμόγια από τους Έλληνες. Βεβαίως και όχι αλλά είναι φανερό ότι η Αυτοδιοίκηση παράγει ελλείμματα με τις αρμοδιότητες που έχει.

    Σε όλη την Ευρώπη η Αυτοδιοίκηση έχει πολλαπλάσιες αρμοδιότητες από την Ελληνική και καθημερινά αφαιρεί κι άλλες από το κράτος.
    Γιατί η αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας βρίσκει στην Αυτοδιοίκηση τον εκφραστή της.

    Μπορώ, βεβαίως, να κουβεντιάσω μηχανισμούς ελέγχου της φαυλότητας της Αυτοδιοίκησης.
    Μπορώ να κουβεντιάσω την ενεργότερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα ακόμα και σε υπηρεσίες ταμπού (όπως η καθαριότητα) της Αυτοδιοίκησης.
    Αλλά ο μηδενισμός οδηγεί στον φασισμό και η αυτοδιοίκηση είναι δημοκρατία.

    Στόχος πρέπει να είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της και το πώς θα σταθεί εγγύτερα στον πολίτη που σήμερα χειμάζεται.
    Και σε τελευταία ανάλυση προτιμώ έναν εκλεγμένο δήμαρχο (ακόμα και φαύλο) από έναν μάνατζερ που δεν τον ξέρω και θα φοβάμαι που θα μπορέσει να με οδηγήσει.
    Προτιμώ έναν δήμαρχο που θα απολογείται στο Δημοτικό Συμβούλιο από κάποιον απρόσωπο διευθυντή που θα αποφασίζει χωρίς να δίνει λογαριασμό στους πολίτες.
    Γι αυτό θα απαντώ όπου βλέπω απόψεις που ξεκινώντας από έναν «εκσυγχρονιστικό λαϊκισμό» μας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα: Προτιμάς ένα φαύλο δήμαρχο από ένα μάνατζερ; Για να σου μαζεύει τα σκουπίδια και να ποτίζει τα δέντρα; Μα το λες σοβαρά; Ο μάνατζερ θα κάνει τη δουλειά ενώ ο άλλος θα σε χρεώνει και δεν θα την κάνει αλλά τον προτιμάς γιατί τον έχεις εκλέξει;

    Συγκρίνεις τους δήμους της βόρειας Ευρώπης με τους δικούς μας; έχει φαντάζομαι επισκεφθεί πόλεις της Ευρώπης. Τι σχέση έχουν με τις δικές μας; Το πρόβλημα είναι αν παράγουν ελλείμματα ή σε ποιων το όφελος πηγαίνουν αυτά;
    Αλλά από το σχόλιο δεν μας φώτισες δεν μας είπες αυτά που εσύ ξέρεις και μεις δεν ξέρουμε.
    Απλά υποστηρίζοντας το σύστημα ΟΤΑ νομίζεις ότι υποστηρίζεις τη δημοκρατία. Εγώ υποστηρίζω το δημόσιο συμφέρον. ΚΑι αυτό λέει ότι θα πρέπει να αφαιρέσουμε αρμοδιότητες από τους δημοτικούς άρχοντες όπως και από τους πρυτάνεις. Χρησιμοποιούν τη δημοκρατία προς ίδιον όφελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κώστας Γασπαρινάτος18 Ιουλίου 2012 στις 10:19 μ.μ.

    Λεωνίδα: Ασχολούμαι με την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη τόσο στον άμεσο εργασιακό μου χώρο όσο και ερευνητικά πλέον των 25 ετών και ισχυρίζομαι ότι οι απόψεις που κατέθεσες είναι τουλάχιστον παρωχημένες.
    Ο στόχος πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός, η μεταρρύμιση και η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι το κλείσιμο όπως διατείνεσαι.
    Ειλικρινά τρομάζω με παρόμοιες απόψεις που οδηγούν σε ολοκληρωτική νοοτροπία και εν τέλει στον περιορισμό της δημοκρατίας.
    Και επί του σχολίου σου: Είναι τελείως διαφορετικό να έχουμε ένα δήμαρχο με στοιχεία μάνατζερ από το να έχουμε αντί για δήμαρχο έναν μάνατζερ.
    Είσαι χρόνια στο κουρμπέτι και καταλαβαίνεις τη διαφορά.
    Όσο για το τι έχει προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια θα χρειαστεί μεγάλη κουβέντα και πολύ μελάνι για να αποτιμηθεί.

    Κάτι τελευταίο: Πέρσι στο Δήμο Κορυδαλλού από τα 23 δημοτικά σχολεία, τα 7 επέμεναν να διαχειριστούν από μόνοι τους οι διευθυντές και οι δάσκαλοι τον ετήσιο προϋπολογισμό τους.
    Ποιο νομίζεις ότι ήταν το αποτέλεσμα;
    Έξι από τα επτά σχολεία πριν κλείσει ο χρόνος ήρθαν στο Δήμο και ζήτησαν επιπλέον χρήματα γιατί δεν έφτασαν.
    Άστο λοιπόν, θέλει παραπάνω έρευνα και όχι κραυγές περί κλεφτών και άλλων τινών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. A τώρα κατάλαβα. Είσαι επαγγελματίας του χώρου. Δεν το ήξερα. Συνεπώς ξέρεις από πρώτο χέρι ότι είναι αδύνατο να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα με αναφορές στη δημοκρατία στον ολοκληρωτισμό και άλλα τέτοια "αριστερά" αλλά πεθαμένα. Ο παρωχημένος λοιπόν δεν είμαι εγώ, που θέλω κάποιον να μου μαζεύει τα σκουπίδια και να φροντίζει τους δρόμους και τα παρτέρια. Γιατί αυτά είναι ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση. Γιατί είναι αυτονόητα και ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. Ας κάνουν πρώτα αυτά και μετά συζητάμε....

      Διαγραφή
    2. @ Κώστα: Μονίμως σ' ένα φαντασιακό πόλεμο, ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας (αυτοαποκαλούμενο και "αριστερό"). Κατά τη γνώμη τους, το ζητούμενο δεν είναι να γίνεται σωστά η δουλειά, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, αλλά να παρέχονται στους δημοτικούς άρχοντες/πολεμάρχους οικονομικά πολεμοφόδια για τη μάχη κατά του ολοκληρωτισμού -ο οποίος στην Ελλάδα, ως γνωστόν, ελοχεύει παντού.

      Πρέπει να έχουμε διαρκώς το νου μας! Τα σκουπίδια θα κοιτάξουμε τώρα; Εδώ παίζεται η Δημοκρατία!!

      Αλίκη

      Διαγραφή
  4. Η μεταρρύθμιση και η ενίσχυση της ΤΑ είναι πράγματι το ζητούμενο, αμφιβάλλω όμως αν μπορεί να επιτευχθεί, είτε με δήμαρχους, είτε με μάνατζερς, οι οποίοι εξαρτώνται απο το κεντρικό κράτος στο θέμα της χρηματοδότησης.
    Ο δήμος θα μπορούσε να είναι κύτταρο δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών αν:
    1. Το κεντρικό κράτος δεν δίνει ούτε ένα ευρώ σε κανέναν
    2. Αν μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες που πρέπει στην ΤΑ (ας δούμε κάποια παραδείγματα σε άλλες χώρες για να μην συζητάμε την επόμενη δεκαετία για τις αρμοδιότητες)
    3. Αν η χρηματοδότηση των Δήμων προέρχεται αποκλειστικά απο τους δημότες, μέσω φορολογίας.

    Όσο η χρηματοδότηση γίνεται απο τρίτους, είναι φυσιολογικό οι δημότες να ζητούν τον ουρανό με τ' άστρα και να ψηφίζουν τον πιο καπάτσο δήμαρχο που μπορεί να αποσπάσει απο το κεντρικό κράτος όσο περισσότερα μπορεί και απο τις τράπεζες όσο μεγαλύτερα δάνεια μπορεί με την εγγύηση του δημοσίου.
    Όταν αρχίσουν να πληρώνουν οι ίδιοι, η συμπεριφορά και η συμμετοχή των δημοτών θα αλλάξει, τα προγράμματα των υποψηφίων θα προσγειωθούν στις πραγματικές ανάγκες του κάθε δήμου και οι ρεμούλες θα εξαφανιστούν, γιατί ο κάθε δήμαρχος θα έχει μερικές χιλιάδες δημότες να ελέγχουν κάθε ευρώ που τους αφαιρεί για να το χρησιμοποιήσει για "καλό σκοπό".
    Στο σημείο αυτό συνήθως ο καλοπροαίρετος ενδιαφερόμενος προβάλλει 2 ενστάσεις.
    1. Η ένσταση "Ζεφύρι"
    Ναι κάποιοι ελάχιστοι δήμοι θα χρειάζονται κάποια βοήθεια απο το κεντρικό κρατικό ταμείο.
    Ελάχιστοι.
    Και σίγουρα όχι ο δήμος Εκάλης όπως σήμερα.
    2. Η ένσταση "Μα οι δημότες είναι άσχετοι και βλάκες"
    Όταν αφορά τα λεφτά τους οι δημότες είναι ως γνωστόν τετραπέρατοι και σε κάθε περίπτωση ξέρουν πολύ καλύτερα απο τον κάθε δήμαρχο, αντιδήμαρχο, σύμβουλο κλπ αν πραγματικά θέλουν να δώσουν πχ €100,000 για φοίνικες εισαγωγής.

    Τέλος, ας υπάρξει κάποιος ανταγωνισμός ανάμεσα στους δήμους όσον αφορά τα θέματα καθαριότητας, ασφάλειας κλπ εν σχέσει με την ποιότητα και το κόστος των υπηρεσιών αυτών, για να μπορέσουν επιτέλους οι δημότες κάθε δήμου να έχουν μέτρο σύγκρισης.

    Το κυριότερο όμως είναι να ξεφύγουμε απο τους επαγγελματίες της ΤΑ, τις ικανότητες των οποίων τις έχουμε δεί τα τελευταία 50 χρόνια. Ικανότητες που μας οδήγησαν σε χρεωκοπημένους δήμους, σε άθλιες υπηρεσίες, ανασφάλεια, βρωμιά και κατα περίεργο τρόπο, σε ευκατάστατους δημοτικους άρχοντες, που πηγαινοέρχονται κατα καιρούς, απο το δημαρχείο στα έδρανα της βουλής, καταστρέφοντας τη χώρα απο όλα τα πόστα εξίσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και κάτι ακόμα.
    Σε μια χώρα που οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν δικαιούνται ούτε τα € 400 του επιδόματος ανεργίας είναι εκατοντάδες χιλιάδες, κάθε απαίτηση για λεφτά απο δημάρχους, συνταξιούχους των € 50.000 ετησίως, ειδικά μισθοδοτούμενους του δημοσίου κλπ θα πρέπει να εκφέρεται με ευπρέπεια και χαμηλόφωνα, γιατί μπορεί να ακουστεί απο αυτούς που δεν έχουν να παίρνουν, ούτε να χάσουν τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλος,
    "Πέρσι στο Δήμο Κορυδαλλού από τα 23 δημοτικά σχολεία, τα 7 επέμεναν να διαχειριστούν από μόνοι τους οι διευθυντές και οι δάσκαλοι τον ετήσιο προϋπολογισμό τους.
    Ποιο νομίζεις ότι ήταν το αποτέλεσμα;"

    Φαντάζομαι το αυτονόητο.
    Απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση και οι γονείς τους έκαναν αγωγή για κακοδιαχείριση και τους πήραν τα αυτοκίνητα, τα σπίτια και τα εξοχικά.
    Υποψιάζομαι όμως ότι στη χώρα που η αποτυχία επιβραβεύεται με αύξηση της επιδότησης και του προυπολογισμού, μάλλον τους έδωσαν κι άλλα λεφτά αφού κρατούσαν τα παιδιά σαν όμηρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν θυμαμαι ποτε δοθηκαν ευρυτερες αρμοδιοτητες στους δημους, αλλα αντιλαμβανομενος την διαφθορα και την μεγαλη "μασα" αναφωνησα:
    "Σε 10 ετη οι Δημοι θα ειναι οι νεες προβληματικες (επιχειρησεις)"

    Αφωτιστος Φιλελλην (λακωνικος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το >90% των δήμων είναι ήδη προβληματικό αφού είναι στο κόκκινο από τα χρέη... και παρόλα αυτά το κράτος σήμερα τους επιβραβεύει αφού τους έχουν υποσχεθεί πως θα τους δώσουν χρήματα για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους...
      όσοι δεν χρωστούν...??? οι αδικημένοι της "υπόθεσης"...

      Διαγραφή
  8. Ta skoupidia se idiotes? Pas kala Leo? Aftes ine neofileleftheres apopsis! Epixirimaties mpori na mazevoun ta skoupidia kalitera apo dimosious ipalilous?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φίλε LEO
    σκέφτηκες άραγε πως υπάρχουν και εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα??
    σκέφτηκες πως υπάρχουν και δήμοι στην Ελλάδα που έχουν πλεόνασμα όταν την ίδια ώρα εκτελούν έργα πολλων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία προσπαθούν και απορροφούν από το ΕΣΠΑ αφού έχουν ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες μελέτες από τις ίδιες τους τις υπηρεσίες...!!! και όχι από εξωτερικούς "συνεργάτες" μελετών...
    υπάρχουν και δήμαρχοι που βαζουν και από την "τσέπη" τους...
    είναι αυτοί οι δήμαρχοι της προσφοράς... είναι οι δήμαρχοι που έχουν όραμα για την πόλη τους... και αγωνίζονται και τρέχουν... ναι υπάρχουν και αυτοί... είναι ελάχιστοι.. ίσως μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού... αλλά υπάρχουν...!!!
    και είναι απογοήτευση γι' αυτούς να μην αναφέρεται η εξαίρεση του κανόνα (όχι ονομαστικά... αλλά να αναφέρεται ότι υπάρχουν και αυτοί) και να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τους υπόλοιπους που αναφέρειες στο άρθρο σου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία