Φοβάμαι ότι θα νικήσει ο λαϊκισμός και θα κινδυνεύσει η Δημοκρατία





της Ευγενίας Μπουρνόβα από την Αιχμή

Ανήκω σε εκείνους που είναι πεισμένοι πως η θέση της χώρας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, πως αν πτωχεύσουμε και (επομένως) βγούμε από το ευρώ, η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη, συγκρινόμενη με το σήμερα και τις θυσίες που κάνουμε.
Ανήκω, δηλαδή, σ’ αυτούς που δεν καταλαβαίνουν και δεν πιστεύουν στον «από μηχανής θεό»που θα παρουσιαστεί μετά τα πρώτα δυο τρία δύσκολα χρόνια, και τότε η χώρα -ως διά μαγείας- θα περάσει σε φάση ανάπτυξης.
Βεβαίως, αυτό υποστηρίζεται ή μάλλον διαδίδεται από πολιτικούς σχηματισμούς που, εκτός του ευρωσκεπτικισμού τους, δεν προβάλλουν καμία πρόταση αλλαγής στην ελληνική κοινωνία, αλλά ουσιαστικά υπόσχονται την επιστροφή στον παράδεισο• τον παράδεισο της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής!
Γι’ αυτό και η πολιτική πρόταση της επιστροφής στη δραχμή κερδίζει την κοινή γνώμη, διότι πολύ απλά δεν προϋποθέτει καμία προσπάθεια. Το αντίθετο μάλιστα. Αρκεί και μόνο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να συνεχίσουν να μην πληρώνουν την εφορία, να φοροδιαφεύγουν και να δηλώνουν πολύ μικρό μέρος των εισοδημάτων τους, να μη δηλώνουν τους εργαζόμενους που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους, να πληρώνουν «μαύρα» χρήματα στα ιδιαίτερα φροντιστήρια, στην αισθητικό, στην καθαρίστρια του σπιτιού τους.
Αρκεί να συνεχίσουμε όλοι έτσι και σίγουρα θα φτάσουμε στη δραχμή πολύ σύντομα. Και δεν θα φταίει, βεβαίως, η τρικομματική κυβέρνηση, παρά μόνο γιατί δεν είχε υπολογίσει την παθητική «αντίσταση» των οικονομικά εύρωστων ομάδων της χώρας: η στάση αυτών των ομάδων μπροστά στην ανέχεια που επέβαλαν τα απότομα και οδυνηρά μέτρα στα χαμηλά στρώματα είναι το άκρον άωτον της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Δεν είχε υπολογίσει η σημερινή κυβέρνηση την απάθεια και τον άκρατο ατομικισμό των εύπορων και μεσαίων στρωμάτων, που δεν είχαν αποκτήσει ποτέ συνείδηση πολίτη, γιατί ο εύκολος πλουτισμός και το υπερκαταναλωτικό μοντέλο των 30 τελευταίων ετών τους έχει μετατρέψει σε απάτριδες καταναλωτές επώνυμων προϊόντων.
Πράγματι, οι περικοπές μισθών και συντάξεων ήταν απότομες και άδικες, πράγματι χάσαμε τουλάχιστον δύο χρόνια για να καταλάβουμε ότι βυθιζόμαστε, με την ανεργία να αφορά έναν στους τέσσερις ανθρώπους. Τώρα πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε αντί μόνο να καταναλώνουμε, πρέπει να αξιολογούμε και να αξιολογούμαστε, να σεβόμαστε το δημόσιο, ώστε πιθανόν κάποια στιγμή να το αγαπήσουμε και να το υπερασπιστούμε.
Μέχρι τότε υπάρχει ελπίδα; Φοβάμαι ότι ο χρόνος δεν μας φτάνει να πείσουμε για την ανάγκη αλλαγών, αφού η καθιερωμένη στάση ζωής, οι διαμορφωμένες πρακτικές και νοοτροπίες απαιτούν χρόνια για να μεταστραφούν.
Φοβάμαι ότι ο λαϊκισμός θα νικήσει.
Φοβάμαι ότι η ανεκτικότητα ως μέγιστη αρετή της Δημοκρατίας δεν θα επιβιώσει μέσα στις αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις.
Φοβάμαι ότι η Δημοκρατία θα κινδυνέψει.
Γι’ αυτό, όμως, πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Για να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη πως κάναμε ό,τι μπορέσαμε για την επόμενη γενιά.
*Η Ευγενία Μπουρνόβα είναι καθηγήτρια Οικονομικής – Κοινωνικής Ιστορίας και Ιστορίας Πόλεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχόλια

  1. Εχεις δίκιο που φοβάσαι, κι εγώ τους ίδιους φόβους έχω. Ομως μάλλον κι εμείς συμμετέχουμε στην επικράτηση του λαικισμού, παρά τις καλές μας προθέσεις. Για παράδειγμα, εσύ βοήθησες στην αναστροφή της μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ, υποστηρίζοντας τις πρόσφατες τροπολογίες, έδωσες έτσι δίκιο στις παν/κες συντεχνίες, βοήθησες στην δικαίωση των αδιανόητων πρυτάνεων που διδάσκουν την απείθια στους Νόμους! Συμφωνώ λοιπόν, μάλλον ο λαικισμός θα επικρατήσει και θα έχουμε δυστυχώς συμβάλλει κι εμείς σε αυτό ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι η κ. Μπουρνόβα έκανε ό,τι μπορούσε για τη νέα γενιά εγκλωβίζοντάς την στα πανεπιστήμια των συντεχνιών τα οποία μετά πάθους υπερασπίζεται. Πριν ανησυχήσει όμως για τον λαϊκισμό που έρχεται μήπως πρέπει ανησυχήσει για τον λαϊκισμό στον οποίο συνέπραξε; Δεν πρωτοστατούσε με αμετροέπεια (θα γίνει σφαγή, χούντα κλπ), συντασσόμενη με τους πρυτάνεις, στο ότι το σχέδιο της μεταρρύθμισης για τα πανεπιστήμια δεν αποτελεί καν βάση διαβούλευσης, ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ανεφάρμοστος; Αν τα ξέχασε όλα αυτά, οι υπόλοιποι έχουμε μνήμη.
    Βάσω Κιντή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο λαϊκισμός δεν θα νικήσει. Κανένας λαϊκισμός. Κι αν οι δύο προηγούμενοι σχολιαστές αναφέρονται στη στάση της αρθρογράφου απέναντι στο τελευταίο Νόμο για την Παιδεία.... εμένα γιατί μου φαίνεται λαϊκιίστικη αυτή η αναφορά (και το "τσουβάλιασμα") στα "εύπορα και μεσαία στρώματα" που "δεν είχαν αποκτήσει ποτέ συνείδηση πολίτη" είναι "απάτριδες καταναλωτές" κλπ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Dear Professor Bournova
    Exete mini poli piso. O laikismos exi IDI nikisi ke katastrepsi ti xora. S'afto exoun voithisi ke poli stin akadimaiki kinotita pou exoun arnithi logikes (isos oxi telies) metarithimisis pro to kalitero.
    Me ektimisi, enas sinadelfos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία