Άσε πια το γιαμαμότο για την κεντροαριστερά


του Λεωνίδα Καστανά

Μετά από 7 χρόνια με δραματικά αδιέξοδα, κρίση και φτώχεια, διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, capital controls και πολιτισμική παρακμή είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Και να κρύβονται οι θολωμένοι πολίτες κάτι πάει κι έρχεται. Αλλά και οι έμπειροι πολιτικοί ταγοί; Ο λόγος για τον κεντρώο χώρο και τη σοσιαλδημοκρατία που αναζητούν την ενότητα αλλά δεν τη βρίσκουν. Και καθώς ψάχνουν φτιάχνουν και νέα σχήματα, πάντα στο δρόμο προς την ενότητα.  

Τα πράγματα κάποια στιγμή θα ξεκαθαρίσουν. Τα μικρά κόμματα -παρίες που γέννησε η κρίση, κόμματα προσωποπαγή που απορρόφησαν ένα μέρος της αγανάκτησης, φθίνουν μιας και αδυνατούν να καταθέσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος στη μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή. Και κυρίως να την υπηρετήσουν. Ακόμα και αν έχουν επεξεργασμένες προτάσεις για πολλά θέματα αδυνατούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μεγάλου τμήματος των πολιτών. Είναι σαφές ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερές και στιβαρές κυβερνήσεις από κόμματα που έχουν πανελλαδική δικτύωση, στελέχη και κυρίως ρίζες στην κοινωνία. Μπορεί αυτό να παραπέμπει στην απεχθή και ζημιογόνα κομματοκρατία, αλλά είναι στο χέρι των κομμάτων και των πολιτών να απαιτήσουν τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Και τέλος πάντων όλα αυτά θέλουν το χρόνο τους, ενώ εμείς καιγόμαστε.

Το να αναζητούμε τεχνητές συγκολλήσεις είναι αδιέξοδο και βλαβερό. Γιατί σύντομα θα αναδυθούν οι διαφορές και θα προκληθούν καταστροφές. Το παράδειγμα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόσφατο. Η ομάδα που είχε στο μυαλό της την επιστροφή στη δραχμή αποχώρησε και καλά έκανε. Από την άλλη Σαμαράς και Βενιζέλος κυβέρνησαν αποτελεσματικά μιας και συμφωνούσαν στα βασικά, ενώ ο Κουβέλης που έρχονταν από άλλη αφετηρία και ιδεολογία δεν άντεξε και αποχώρησε, προκαλώντας εν πολλοίς μια μεγάλη καταστροφή για τη χώρα.

Αυτοί που δηλώνουν σοσιαλδημοκράτες και  αισθάνονται σοσιαλιστές μπορούν να ευελπιστούν σε μια σύντηξη με την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, ή σε μια συνεργασία ή έστω σε μιαν απορρόφηση μέρους του εκλογικού ακροατηρίου του. Ας επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στον πολιτικό χάρτη και ας καταθέσουν την πολιτική τους πρόταση. Μπορεί να έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν και να είναι γνωστή η ιστορία τους. Αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα. Έχουν δικαίωμα να αλλάξουν, αρκεί να το καταθέσουν ευθαρσώς. Μπορούν αποκλείσουν συνεργασίες ή να αφήσουν ανοικτά παράθυρα. Αλλά να το ξέρουμε.

Όσοι πάλι δηλώνουν κεντρώοι και αισθάνονται φιλελεύθεροι ή left liberal  ας μας το πουν και ας εμφανίσουν τις διαφορές τους από τη σοσιαλδημοκρατία ή την κεντροδεξιά. Ας μας πουν αν βλέπουν συνεργασία με τη ΝΔ μιας και αυτή προαλείφεται ως η επόμενη κυβερνώσα παράταξη. Δεν θα πάθουν τίποτα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Αντιθέτως ένας κόσμος θα εκτιμήσει την καθαρότητα και θα αισθανθεί περισσότερο σίγουρος για τις επιλογές του. Πολλοί θα έβλεπαν με καλό μάτι μια συνεργασία της ΝΔ με ένα αριστερότερο ως προς αυτήν πολιτικό χώρο, με σύγχρονες ιδέες και φρέσκα πρόσωπα. Μια τέτοια σύμπλευση θα ήταν τονωτική για τη χώρα. Και θα είχε πολιτικό αποτέλεσμα.


Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει ο μεσαίος χώρος είναι να πατά σε δυο βάρκες. Να παράγει γκρουπούσκουλα που ομνύουν  στην ενότητα ενώ είναι φανερό ότι επιδιώκουν τη διαίρεση. Να εμφανίζει το προσωπικό πρόβλημα του κάθε επίδοξου ηγέτη ως πρόβλημα της ευρύτερης παράταξης και των πολιτών. Να συσκοτίζει τις διαφορές και να κουράζει με την «ενοτολογία» δηλαδή με κουβέντες του αέρα. Γιατί έτσι ο χώρος χάνει ψηφοφόρους που μετακινούνται είτε προς την αυθεντική Αριστερά, είτε προς τη Δεξιά. Γιατί αισθάνονται ότι η αβεβαιότητα κρύβει σκοτεινές επιδιώξεις που συνήθως δεν υπάρχουν.        

Σχόλια

  1. Πολυ σωστα, Λεο.

    Δεν μπορει το προσωπικό προβλημα του καθε παραφουσκωμενου εγω να ανάγεται σε προβλημα των πολιτών και της κοινωνίας.

    Και -για να το θέσω ωμά- αηδία εχουν καταντήσει με τη διγλωσσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπως παντα, η μεγαλυτερη ή μικροτερη εκλογικη απηχηση της οποιας κεντροαριστερας, της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, θα εχει ως αποτελεσμα -εν πολλοις- να λαβουν ακομη καλυτερες θεσεις "οι πονηροι της κοινωνιας" που ξεκινησαν ως συνδικαλιστες φοιτητικων συλλογων, εμμισθα κομματικα στελεχη, η μηδε εργαζομενοι συνδικαλιστες επαγγελματικων σωματειων, γκομενοι ή γκομενες πρωτοκλασσατων, μελη δημοτικων η διοικητικων συμβουλιων ΔΕΚΟ,.....

    Ολα εχουν ειπωθει, οπο ωτε θα καταφυγω στις επαναληψεις.

    Γλωσσαρι κοινωνικης αριστερας

    Εμμονη : η επιμονη αναφορα πολλακις του αυτονοητου. Ενδειξη εναρξης ψυχικης διαταραχης.

    Μεταρρυθμιση : απανταται και αναφερεται σε διαφορα πεδια της οργανωμενης κοινωνιας(εκπαιδευτικη, διοικητικη, οικονομικη) με δηθεν στοχο παντα βεβαιως την κοινωνικη προοδο, αλλα ουσιαστικα για να λαβουν (ακομη) καλυτερες θεσεις σε ολες τις εκφανσεις της ανθρωπινης δραστηριοτητας "οι πονηροι της κοινωνιας"*
    Λ.χ. η κλασσικη ρηση στον Γατόπαρδο του Λαμπεντούζα οπως τον μαθαμε απο τον Βισκοντι :
    «όλα πρέπει να αλλάξουν για να μείνουν ίδια»

    Αριστερος : ανωριμο υβριδιο,παροτι σχεδον μεσηλιξ.
    Συνηθως επαρχιωτης, που ως πρωτοετης ακριβως μετα την δικατορια ενταχθηκε στην ΠΣΚ, ΑΑΣΠΕ,ΠΠΣΠ,... και στην συνεχεια στο ΚΚΕ, ΕΚΚΕ,...Ξεχωριστη περιπτωση αποτελουν τα μελη του Δημοκρατικου Αγωνα και του Ρηγα Φεραιου, στην πλειονοτητα Αθηναιοι η απο πρωτευουσες νομων, αφου ειχαν επηρεαστει απο τις σοβιετικες επεμβασεις της Βουδαπεστης και της Πραγας, τον ευρωκομμουνισμο και ιδιαιτερα απο την ιταλικη αριστερα.Σκεφτομενοι αριστεροι, κατι εγραψαν, γενικα ωραιοι τυποι, ακουγαν rock και jazz οταν οι υπολοποι ακουγαν δημοτικα,ρεμπετικα, Θεοδωρακη και ανταρτικα, αντε μερικοι και Σοστακοβιτς.
    Τωρα κατι με τους 400, κατι με την Β πανελλαδικη, μετα απο μια 20ετια επηλθε η ωσμωση και γεννηθηκε το ως ανω υβριδιο (ετσι χωρις περεταιρω σχολια)

    Ανθρωπισμος (ουμανισμος): φιλοσοφία που θέτει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο κέντρο κάθε δραστηριότητας και ως κεντρικό άξονα κάθε απόφασης.
    Στην πραξη, απουσιαζει απο ολες τις φιλελευθερες και αριστερες ιδεολογιες.

    Ενηλικιωση :
    ψυχολογικα, το στάδιο της ωριμότητας τους ανθρώπου μετά το πέρας του οποίου μπορεί να αναλάβει πλήρως την ευθύνη του εαυτού του.
    -νομικα, ο πολίτης που έχει συμπληρώσει το σχετικό όριο ηλικίας σύμφωνα με τη νομοθεσία του οικείου κράτους θεωρείται ενήλικος. Σύμφωνα με τον ελληνικό αστικό κωδικα (αρθρο 127) ενήλικος είναι "όποιος έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του" και κατά συνέπεια "είναι ικανός για κάθε δικαιοπραξία."
    -βιολογικα, το στάδιο πλήρους ανάπτυξης ενός οργανισμού.

    Δανεισμος :
    Ο άνθρωπος όταν δανείζεται υποδουλώνεται, Σόλων
    το δάνειο είναι η αρχή της σκλαβιάς, ακόμη χειρότερο και απ' τη σκλαβιά, γιατί ο δανειστής είναι πιο σκληρός από τον δουλοκτήτη: είναι ιδιοκτήτης της αξιοπρέπειάς σας και μπορεί όποτε θέλει να την πληγώσει θανάσιμα Β. Ουγκώ

    Αξιοπρεπεια : η αίσθηση που έχει ένας άνθρωπος όταν οι άλλοι τον σέβονται και όταν ο ίδιος νιώθει ότι έχει κάποια αξία.

    Συνηθως η αξιοπρεπεια ειναι αντιστροφως αναλογη των πραγματικων η τεχνητων αναγκων.

    Συνεχιζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η παραλυσια της οικονομιας ειναι προσωρινη και η κατασταση θα αναταχθει μετακινουμενη αργα αλλα σταθερα προς ισορροπιες ανωτερου ΑΕΠ. Θα βοηθησουν τρια τουλαχιστον σταδια αναλογα με την αντιμετωπιση διαστρεμματος ποδοκνημικης* (κοινως αστραγαλου)

    Τα μετρα του σταδιου 1 δεν ληφθηκαν εγκαιρως απο την κυβερνηση Καραμανλη, ενω λιγα εγιναν απο την κυβερνση ΓΑΠ με αποτελεσμα να διογκωθει υπερβολικα το ελλειμα και το χρεος-διαστρεμμα.

    Τα επομενα ετη (σταδιο 2) δεν ληφθηκαν κευνσιανα στοχευμενα μετρα περιορισμου του κοινωνικου πονου της ανεργιας,ο ιδιωτικος τομεας των μικρομεσαιων αφεθηκε στην τυχη του, ο περιορισμος της φοροδιαφυγης ηταν ελαχιστος (καθυστερηση εφαρμογης ηλεκτρονικης πληρωμης, γρηγοροι στοχευμενοι ελεγχοι,...), ενω ο περιορισμος των δημοσιων σπαταλων/δαπανων ηταν σχετικα ηπιος

    Αυτην την περιοδο βρισκομαστε στην μεση του σταδιου 2.

    Θα ακολουθησει το σταδιο 3 (μαλλον μετα τις εκλογες που τις βλεπω το 2019) με στόχο να αποκατασταθεί η βιωσιμοτητα της ελληνικης οικονομιας και να δυναμώσουν οι ασθενικοι τομεις της -μύες που την στηρίζουν (πρωτογενης και δευτερογενης παραγωγη, εξαγωγη υπηρεσιων,...).

    Η συγκυρια για την παρουσα κυβερνηση ειναι αρκετα ευνοϊκη, δεδομενης της ανεπαρκεστατης αξιωματικης αντιπολιτευσης . Επαιξε και ρεφαρε. Ο πνευματικος πατερας του Α.Τ. ειναι γνωστος μεγας χαρτοπαικτης.

    Εξαλλου οι πονηροι της κεντροαριστερας ποτε δεν ειχαν προβλημα επιβιωσης. Αρκετοι απο αυτους υποστηριζουν φανερα ή κρυφιως την συγκυβερνηση Συριζα- ΑΝΕΛ.

    Δεν βλεπω ιδιατερο λογο -στο αμεσο μελλον- η εναπομεινασα κεντροαριστερα να μην αποτελεσει κυβερνητικο εταιρο ή στελεχη της να μην εμπλουτισουν το κυβερνητικο εργο της επομενης κυβερνησης σε "θεσεις ευθυνης".

    Ας μην ξεχναμε οτι την τελευτια δεκαετια αμελησαμε να παρουμε μετρα για το σοβαροτατο διαστρεμμα της οικονομιας, με αποτελεσμα η χωρα να βρισκεται στον γυψωμενο ναρθηκα της επιτροπειας.

    Ομως φαινομενα οπως η διαρκης και υψηλη φοροδιαφυγη σε κερδοφορους τομεις οπως λ.χ. του τουρισμου, της εστιασης και της αναψυχης η αφρων απαιτηση του σοφου λαου να σπουδαζει το 75% των αποφοιτων λυκειων το νεο οραμα των νεων να προσληφθει σε ΜΚΟ και αλλες δομες/δικτυα με οδηγουν σε σκεψεις οτι η Ανασταση της χωρας θα καθυστερησει ακομη περισσοτερο. Ευχομαι να διαψευσθω.

    *Η υψηλή συχνότητα επαναλαμβανόμενων διαστρεμμάτων που βλέπουν οι ορθοπεδικοί οφείλεται κυρίως στην μη επιτυχή ολοκλήρωση ενός προγράμματος θεραπείας που αποτελείται από τρία στάδια:

    Στάδιο 1: Συνιστώνται άμεσα μέτρα, τα οποία περιορίζουν στο ελάχιστο το οίδημα (πρήξιμο) των μαλακών μορίων και διατηρούν την κινητικότητα της άρθρωσης. [...]

    Στάδιο 2: Έπειτα από 48 ώρες, ο στόχος είναι να καταπολεμηθεί το οίδημα και ο πόνος, να ανακτήσει πλήρως η ποδοκνημική άρθρωση την κινητικότητά της και να δυναμώσουν οι μύες που σταθεροποιούν τον αστράγαλο.
    [...]
    Στάδιο 3: Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί η κινητικότητα της ποδοκνημικής άρθρωσης και να δυναμώσουν οι μύες που στηρίζουν τον αστράγαλο.
    [...]

    http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&articleID=3585&ct=5

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία